tiistai 31. tammikuuta 2017

#slöjdfestivalen2017

I lördags var det dags för evenemanget Slöjdfestival till havs på Wasaline-båten mellan Vasa och Umeå samt med en del program i Umeå. Som slöjdlärarstuderande bidrog min klass med en del program under båtfärderna mellan de två städerna.

Affischen vi fixat till min grupps station

I mindre grupper hade vi satt upp stationer runtom på båten med olika typer av slöjdverksamhet. Min grupps tema var återvinning och gränsöverskridande slöjd, där man inom ramen för samma tema kan kombinera både textilslöjd och teknisk slöjd. Vid vårt bord tillverkades det olika typer av smycken av klipsun från ölburkar, järntråd och murartråd. Vi hade också virkat och ställt ut olika varianter av mormorsrutor. Vår uppgift var att guida och visa människorna, som kom till vårt bord, vad vill höll på med och berätta om olika alternativ.
Både de som deltog i Slöjdfestivalen och övriga passagerare fick komma fram till slöjdstationerna och bekanta sig med de färdiga produkterna, göra egna produkter eller bara komma och prata eller fråga något de undrade över. Att folk sedan faktiskt kom fram och tittade, prövade på eller bara ville prata var förstås kul och i vimlet av människor dök även några bekanta ansikten upp. I samband med någon matpaus hann vi också själva gå runt och bekanta oss med det övriga programmet på Slöjdfestivalen, som bland annat bestod av föreläsningar och workshops.

Vid en annan slöjdstation kläddes cykeln in med garn och blev riktigt snygg!

Väl i Umeå besökte slöjdlärargruppen Sliperiet vid Umeå Universitets konstnärliga campus. Där fick vi en guidad rundtur och det var ett riktigt intressant, givande och inspirerande besök. Om du vill läsa mer om Sliperiet kan du gör det här.Efter studiebesöket gick jag och en klasskompis in till centrum av Umeå, där vi strosade runt i butiker. Det var en välbehövlig paus från allt slöjdande den dagen, trots att vi hittade en hantverksbutik att besöka. Några timmar senare var det dags att stiga på bussen igen och åka tillbaka till båten för att fortsätta slöjda och demonstrera det vår grupp höll på med. Hemma var jag strax innan tolv på natten. Trött, men övertygad om att jag inte tänker virka några som helst mormorsrutor på minst ett år. Bortsett från det hade det varit en givande och inspirerande dag, som gick över förväntan.

När min grupp inte längre orkar vara riktigt seriös


- Matilda

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti