torstai 31. joulukuuta 2015

Årsresumé 2015

Ifjol kring nyår fyllde jag i en nyårslista, som fick agera 2014 års årsresumé. I år tänkte jag köra med en liknande lista, som får stå för 2015 års sammanfattning. Frågorna är något färre, de flesta är samma och några är utbytta mot nya. Då kär vi!

Gjorde du något 2015 som du aldrig gjort förut?
Jag besökte Kökar, Sottunga och Föglö för första gången i samband med att jag sommarjobbade i den åländska skärgården i somras. Dessutom var jag och vandrade i fjällen i samband med lägerskolakursen i Äkäslompolo i september, vilket jag aldrig gjort innan. Slutligen har jag även varit på mina två första bloggevenmang någonsin samt haft min första bloggserie på bloggen.

Genomdrev du någon stor förändring?
En av de större förändringarna under 2015 var att jag och E bestämde oss i våras för att flytta till varsitt boende efter att ha bott under samma tak i två år.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Nej, ingen av mina närmasta vänner blev förädrar i år.

Vilket datum från år 2015 kommer du alltid att minnas?
Jag kan inte påminna mig om att något speciellt datum skulle ha etsat sig fast i mitt minna under året.

Vilka länder besökte du?
I februari var jag och familjen på solsemester till Teneriffa och i december besökte vi Umeå. Så två länder, Sverige och Spanien, har jag besökt i år.

Bästa köpet?
Stavmixern och strykjärnet.

Gjorde någonting dig riktigt glad?
Efter 2014 års flopp med sommarjobbssökandet var jag superglad att jag fick sommarjobb i år. Stormskärs Maja på Åbo Svenska Teater i början på december lämnade också en väldigt positiv känsla i kroppen efteråt.

Saknar du något under år 2015 som du vill ha år 2016?
Jag får väl säga som ifjol, aningen mera umgänge med folk.

Vad önskar du att du gjort mer?
Jag önskar att jag hade tränat mer för att få bättre kondition.

Vad önskar du att du gjort mindre?
Jag önskar att jag hade satt mindre tid på sociala medier, såsom facebook, instagram och läsandet av bloggar.

Favoritprogram på TV?
Bonde söker fru, Idol, Let's dance och Ensitreffit alttarilla har varit mina favortiprogram i år och som jag ogärna missat.

Bästa boken du läste i år?
Det är speciellt två böcker, som fastnat i mitt minne i år av de jag läst och som varit riktigt bra. De två är Syskonmakaren av Lisa Jewell och Små citroner gula av Kajsa Ingemarsson. I år har jag dessutom haft en hemlig bokutmaning, som gått ut på att läsa en bok per månad. Tyvärr kom jag inte upp till 12 böcker, utan landade slutligen på cirka åtta lästa böcker. Jag har inte exakt koll i dagsläget hur många böcker jag slutligen läste i år.

Största musikaliska upptäckten?
John Newman.

Vad var din största framgång på jobbet/skolan 2015?
Största framgången på jobbfronten var att jag lyckades få ett sommarjobb, som jag trivdes väldigt bra med. I skolan har jag kommit genom alla kurser och ligger i tid för att få klart min kandidatexamen i vår, så det är jag nöjd med. Dessutom har vissa av kurserna gått riktigt bra och jag har fått bra respons på uppgifterna medan andra har gått mindre bra, men dem kan vi halvt glömma.

Största framgång på det privata planet?
Den största framgången privat är att jag börjat ta hand om mig själv bättre än tidigare. Jag har lyssnat bättre på kroppens olika signaler och därmed försökt åtgärda dem i mån av möjlighet. Så här i efterhand har det verkligen lönat sig i och med att både kropp och sinne tackar idag för de beslut jag tagit under året när kroppen signalerat att allting inte är som det ska.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
I år var jag faktiskt gladare än året innan. Det är jag tacksam för i och med att jag i grunden ändå har en positiv livssyn och att jag hittat den igen efter ett lite sämre 2014.

Vad spenderade du mest pengar på?
Mat och hyra. Så mycket annat lägger jag inte pengar på som studerande.

Vad gjorde du på din födelsedag 2015?
Jag satt hela långa dagen i bussen på väg från Vasa till Äkäslompolo. Men med trevligt sällskap gick färden riktigt bra.

Finns det någonting som skulle ha gjort ditt år ännu bättre?
Nej, det kan jag inte påstå. Jag är nöjd med mitt 2015 och tacksam för det som varit. Vad kan jag då begära mera?

Vad fick dig att må bra?
Min vistelse på Kökar fick mig att må bra samt de samtal jag haft med en del av människorna i min omgivning.

Vem saknade du?
Det har varierat. Vissa gånger har jag saknat en människa mera än någon annan och andra gånger en annan människa. Oftast har jag ändå saknat familj och vänner.

Mest stolt över?
Jag är mest stolt över att jag faktiskt vågade gå lägerskolakursen i Äkäslompolo, vilket jag var himla nervös över innan. Detta på grund av att jag var rädd att jag inte skulle klara av att gå vandringarna av diverse orsaker, men det gick hur bra som helst.

Vilken är din största insikt under 2015?
Att man med mycket jobb och hårt slit kommer framåt och även belönas för det. Jag har slitit som ett djur med skoluppgifterna detta år och lagt mycket tid på dem, men det har oftast även givit gott resultat. Det samma gäller sommarjobbssökandet. Jag sökte som en dåre och fick till slut tre jobberjudanden. Det samma gäller min mentala hälsa, som jag jobbat mycket med under det senaste året. Det arbete jag lagt ner på det har gett resultat i form av bättre sjölvförtroende och bättre självkänsla samtidigt som jag inte längre hackar ner på mig själv lika mycket som förut.

Vad är du peppad för inför nästa år?
Att få min kandidatexamen klar och därmed nå en milstolpe i min utbildning. Jag vill gärna se mera av världen också och få en fot in i arbetslivet också mer än bara som ett sommarjobb.

- Matilda

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti