sunnuntai 20. syyskuuta 2015

En österbottning på Åland - del 5

Efter en del om och men kommer äntligen den andra sista delen i min serie En österbottning  på Åland. Del fem handlar om mitt besök till Föglö en augustionsdag och som vanligt har jag svårt att hålla mig kortfattad. Hoppas ni ändå orkar läsa inlägget till slut. Läslust! (Eller läspina, ta det som ni vill.)

I juli funderade jag vad som skulle bli mitt sista sommaräventyr i den åländska skärgården. Jag var i valet och kvalet mellan Föglö och Källskär, men slutligen blev det jag att cyklade Föglö runt. Efter att ha gjort upp en preliminär cykelrutt samt en lista på Föglös sevärdheter bar det av mot holmen en tidig onsdagsmorgon.

Min plan var att ta mig med morgonfärjan från Kökar till byn Överö på Föglö, cykla därifrån till Degerby, ta färjan över till Svinö, cykla till Långnäs och slutligen ta den sista färjan för dagen tillbaka till Kökar. Det blev några justeringar under dagen i min reseplan, men den höll stort och jag hann i tid till alla färjor, vilket jag hade varit aningen orolig för att jag inte skulle göra. Min slutgiltiga cykelrutt blev i stora drag följande; Kökar - Föglö (Överö - Hastersboda - Degerby) - Svinö - Långnäs - Kökar. En rutt på cirka 54 kilometer.

 
Det var som sagt en tidig augustimorgon jag begav mig iväg med cykeln mot färjfästet i Harparnäs. Den morgonen var riktigt vacker med en lätt dis över ängarna och en soluppgång som färgade himlen rödrosa. Strax efter korsningen mot Harparnäs var jag tvungen att stanna till och ta några foton, för morgnar som dessa är det inte allt för många av. Trots min lilla fotopaus hann jag i god tid till färjan, som på cirka två timmar tog mig till Överö.Väl framme på Föglö tog jag en sista titt på kartan innan jag började trampa mig fram på öns röda vägar. Min slutdestination på Föglö var Degerby, som är öns centrum och varifrån jag skulle ta färjan över till Svinö på fasta Åland. Under min cykelfärd blev det små drickspauser lite här och där och några avstickare till mindre byar och sevärdheter.


Min första drickspaus blev vid starten av Jyddö naturstig, som jag litegrann hade funderat på att gå. Men det blev ingen naturstig för min del i och med att den var åtta kilometer lång och hade jag gått den hade min tidsplan med stor sannolikhet inte hållit.Därmed fortsatte jag min cykelfärd och följande stop blev vid Vargskärsgården, som var en gammal skola. Den var låst och igenbommad, så jag fick snällt cykla vidare utan desto mer kunskap om husets historia.

Vargskärsgården

Efter cirka nio cyklade kilometrar på Föglö valde jag att ta vänster i en t-korsning och cyklade ut till Hastersboda simstrand. Simdräkt och handduk var nerpackat i ryggsäcken för säkerhets skull, men det blev inget dopp på grund av det kyliga vädret. Istället satte jag mig på en klippa och åt mitt mellanmål. Sällskap hade jag av ett tyskt par, som dukade upp för frukost vid simstrandens träbord, samt deras schäfer. En stund senare kurvade även en svenskregistererad buss in på parkeringen och ut hoppade ett gäng turister av årrsmodell äldre. De hade tydligen också bestämt sig för att ta paus där och dukade fram kaffet. Jag fick ingen större ro vid simstranden med så många människor runt mig och bestämde mig därför att raskt fortsätta min färd mot Degerby. 

Hastersboda simstrand

När dagens cyklade kilometrar började närma sig trettio, kände jag mjölksyran smått börja bränna i mina lår. Jag valde ändå att ignorera den känslan, likaså att cyklingen kändes tung, och blev istället orolig över vart mina filosoferingar tagit vägen. Under långa träningspass har jag nämligen en tendens att börja filosofera över livet och med närmare trettio cyklade kilometrar hade jag inte börjat än. Men jag blev fundersam i onödan. En stund senare var filosof-Matilda nämligen i full gång.

Dagens filosoffunderingar kom att handla om mitt förhållande till träning, kost och hälsa i dagsläget samt hur jag vill att förhållandet ska se ut i framtiden. Vad kom jag fram till då? Jo, jag vill träna och äta hälsosamt för att i första hand må bra och orka med vardagen. Viktnedgången kommer i andra hand. Mentalt är jag dock inte där än och det är antagligen därför jag det senaste halvåret misslykats med mina försök till en livstilsförändring, trots att det hösten 2014 gick bra. Efter mars 2015 har hela livsstilsförändringsgrejen mest bara stressat mig och i maj tröt motivationen. Kosten blev ensidig och ohälsosam och träningen gick upp och ner. Under Föglöfärden slog det mig att jag måste ta tag i kosten och träningen innan jag är tillbaka på ruta ett igen, men det viktigaste av allt är ändå den mentala biten. Den här gången måste jag först och främst ändra min inställning till kost och träning för att faktiskt lyckas med en livsstilsförändring mot det hälsosammare hållet.


Samtidigt som jag filosoferade på cykelsadeln närmade jag mig Degerby med stormsteg, men innan ankomst dit gjorde jag en avstickare till kyrkan. Vilken vacker kyrka det var! Antagligen en av de vackraste jag besökt. En grå stenkyrka med detaljer i grönmålat trä. Inuti var den så enkel och avskalad med de vita, kala väggarna, men samtidigt ändå rik på målningar och skulpturer. Denna vackra kyrka är helgad åt Maria Magdalena och troligen byggd på 1300-talet. Flertalet renoveringar och ombyggnationer har dock skett sedan dess och den senaste ägde rum på 1960-talet.
S:ta Maria Magdalena kyrka, Föglö

Efter kyrkbesöket cyklade jag intill Degerby där jag bestämde mig för att äta lunch på Degerby Mat och Café. Lunchpausen var välbehövlig för både kropp och knopp, men blodsockertoppen jag fick efteråt var inte lika rolig. Det är inte ofta jag blir sådär trött som då och mitt på dagen dessutom. I ärlighetens namn hade jag kunnat somna precis var som helst på typ två minuter. Jag trotsade ändå min trötthet och gick över vägen för att besöka Föglöbutiken.

Jag hittade också ett museum i Degerby, Föglömuseet, som hade varit intressant att besöka. Min trötthet satte dock käppar i hjulet denna gång och istället satte jag mig på en bänk för att läsa en bok tills färjan kom. Vilken chock jag sedan fick när jag gick ombord på Skarven! Den var så stor, eller mycket större än södra linjens färjor i alla fall. En halvtimme efter ombordstigning var jag i Svinö och styrde kosan mot Långnäs.

På väg mot följande färjfäste gjorde jag en avstickare till Lumparlands kyrka när jag ändå hade tid. Det var en vit träkyrka från 1728 med det officiella namnet S:t Andreas kyrka. Även denna byggnad föll mig i smaken arkitektoriskt sett, trots att jag endast såg den utifrån. Hade möjligheten funnits hade jag också gått in, men kyrkdörrarna hade stängts sex minuter innan jag kom dit. Typiskt.

S:t Andreas kyrka, Lumparland

Fattiggubben

Jag kunde inte göra så mycket åt att jag kom till kyrkan efter stängningsdags och cyklade därför den sista biten till färjfästet i Långnäs. Där vågade även solen visa sig och jag fick njuta av riktig sommarvärme för första gången den dagen istället för att frysa vid minsta lilla paus. Det var så skönt att sitta i solen en stund för att läsa och sammanfatta dagen innan en av södra linjens färjor tog mig tillbaka till Kökar.

Det hade varit en bra dag, trots min trötthetsdipp och det ibland kyliga vädret. Dessutom var jag så stolt över mig själv, för ännu på morgonen trodde jag inte att jag skulle klara av att cykla cirka 50 kilometer på en dag. Utmaningar som ligger precis utanför den egna bekvämlighetszonen är inte så paha ändå. Jag hann ju också filosofera kring och få nya insikter om kost och träning medan jag susade över de röda åländska vägarna, som kantades av vacker natur och bebyggelse med en egen särart.


- Matilda

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti