tiistai 14. heinäkuuta 2015

En österbottning på Åland - del 3.1.

Del tre i min Ålandsserie handlar om Kökar. Det blir en liten guide, där ni får ta del av Kökars sevärdheter och historia från norr till söder samt svar på frågan hur man tar sig hit. Med jämna mellanrum frågar nämligen turisterna vad det finns att se och göra på denna ö och då föddes tanken om att göra ett blogginlägg med detta tema. Därför hoppade jag upp på cykelsadeln för någon vecka sedan och turistade själv Kökar, dels för att jag själv ville bekanta mig närmare med ön, dels för att kunna berätta för turister vad det finns att se och dels för att samla in bildmaterial till blogginlägget. De flesta bilderna är av dålig turistkvailté, men det får ni lov att ha överseende med. Jag kommer också att dela upp materialet i två separata inlägg på grund av mycket text och bilder. Därmed blir detta inlägg del ett i Kökarguiden och del 3.1. i Ålandsserien. Om det är någon som är bekant med Kökar får gärna kommentera inläggen om jag glömt ta med någon väsentlig sevärdhet. Givetvis får alla andra också kommentera.

Färjfästet i Harparnäs
Kommer man med kollektivtrafik till Kökar, gör man det med någon av Ålandstrafikens färjor. Färjfästet på Kökar ligger i Harparnäs, varifrån det är cirka fyra kilometer in till Karlby där bland annat butiken och posten finns. Du kan ta dig till Kökar endera från Galtby i Korpo eller från Långnäs på fasta Åland, båda sträckorna tar cirka två och en halv timme. Linjen mellan Galtby och Långnäs kallas för Södra Linjen och dess turlistor hittas på Ålandstrafikens hemsidor.

Harparnäs

Tre gästhamnar
Kommer man däremot med egen båt till Kökar finns det tre gästhamnar att lägga till vid. I Munkvervan finns Sandvik Gästhamn och Camping med 50 båtplatser, minilivs, bränsleförsäljning samt cykel- och kajakuthyrning. Den andra gästhamnen är Karlby gästhamn och är beläget mitt på Kökar, precis intill hotell Brudhäll. Gästhamnen har plats för 60 båtar och även här kan man hyra cykel och i hamnkontorets byggnader finner man tvättstuga, bastu och dusch. Bränsleförsäljning finns näratill. Den tredje gästhamnen, Helsö gästhamn, finns i byn Helsö precis intill Havspaviljongen. Båtplatserna är 50 till antalet och i anslutning till hamnen finns en bränsleautomat, minilivs, restuarang och uthyrningsstugor.

Sandvik gästhamn och camping i Munkvervan
Karlby gästhamn i Karlby
Hellsö gästhamn och Havspaviljongen

Kökars kyrka
Kökars kyrka är belägen i Hamnö, cirka fem kilometer från färjfästet i Harparnäs och ungefär lika långt är det till Karlby. Officiellt går kyrkan under namnet St:a Anna kyrka och är helgad åt Anna, Jesu mormor. Kyrkan byggdes 1784 på de gamla grunderna till en klosterkyrka. Många föremål i den nuvarande kyrkan är hämtade från den gamla och överlag har inga större byggnadsändringar gjorts i kyrkan sedan den byggdes.

Kökars kyrka är en liten, vitmålad stenbyggnad, som tilltalar mig med sitt enkla yttre. Trots sitt enkla utseende vid första ögonkastet kan man hitta små detaljer här och där, som lyfter upp dess utseende. Innandömet är desto rikare på utsmyckningar, såsom den fina orgeln från 1992, altartavlan och kyrkskeppet med 64 kanoner. Det påstås att det var en man från Karlby som tillverkat skeppet, ett turkiskt piratskepp, som plundrade handelsfartyget kökarbon var med på 1733.

Vill man sätta sig ner i lugn och ro och dra andan en stund är Kökar kyrka en bra plats att besöka. Även intressant ur historiesynpunkt.

St:a Anna kyrka på Hamnö, Kökar

Kyrkskeppet

Franciscuskapellet
Intill kyrkan på Hamnö är Franciscuskapellet beläget, ett litet museum, som ger inblick i det kloster som under medeltiden var beläget här. I historieböckerna omnämns Franciscusklostret första gången 1472, men man antar att klostert användes redan under 1300-talet. Verksamheten i klostret lades ner under den tid Gustav Vasa regerade i det svenska riket på 1500-talet. Det enda som finns kvar av klostret idag är ruinerna.

Är man intresserad av historia ska man absolut ta sig tid att besöka kapellet, för det är verkligen intressant att få läsa om klostret som en gång funnits här och om utgrävningarna som gjorts kring kyrkan. Trots att kapellet inte är stort, finns det en hel del att se och  läsa och det lönar sig att ta tid på sig när man kommer hit. Som det också står på Kökars hemsida, kan man verkligen ana att det en gång i tiden funnits ett rikt kyrkligt och kulturellt liv här. Även sjöfarten har varit en viktig del av Hamnös överlevnad och man har även funnit hamnanläggningar här och grunderna till ett medeltida sjöfararjapell.

Franciscuskapellet utifrån...
...och en del av insidan

Ruinerna av ett medeltida sjöfartskapell
En bit innan man kommer till kyrkan finns upp i skogsdungen ruinerna av ett medeltida sjöfararkapell. Sjöfararkapellet är daterat till 1200-talet och var byggt av trä med tegeltak och en mur omkring. Detta tyder på att kapellet haft en viktig funktion under medeltiden. På vilket sätt den varit viktig framgår inte av min källa.

Sevärt, ja, men samtidigt var det också en besvikelse för mig när jag gick upp hit. Man kunde se ruinerna av kapellet, men mest kändes det som om det var stenar placerade på ett strategiskt sätt nära varandra så att man kunde se att här funnits någon form av verksamhet för länge, länge sedan. Jag antar att en del av stenarna hörde till muren i och med att man såg att de var placerade som en rund mur omkring.

Skylten visar riktningen för  kapellet

Otterböte bronsåldersboplats
När man åker mot Hamnö kan man också stanna till vid berget Otterböte och gå en bit in i skogen och bekanta sig med en säljägarboplats från yngre bronsåldern. Precis nedanför Otterböte-berget kan man finna rester av bland annat några hyddor och en brunn, vilka användes flitigt på 1100-talet. Om vårarna kom nämligen säljägare från de södra Östersjöstaterna, såsom Polen, till Kökar för att jaga säl. Dessa slutsatser har arkeologerna kunnat dra vid utgrävningarna av platsen tack vare de lerskärvor man hittat där. 


Kvarlämningarna efter hyddorna var inte alltför tydliga och jag fick titta noga runt mig innan jag hittade några. Platsen är i alla fall naturskön och Otterböte reser sig mäktigt precis bakom det som en gång varit säljägarnas hem. Berget har säkert mången gång fungerat som skydd för olika faror, som säljägarna kunde möta.

Skylten intill vägen visar vart du ska gå
Information om bronsåldersboplatsen

Vandringsled på Kalen
På Kökar finns en sju kilometer lång vandringsled. Vill man gå hela finns ena startpunkten strax norr om Karlby, medan den andra finns strax intill vägen upp mot Sjöbevakningsstationen. Vill man däremot inte gå hela kan man börja vid endera startpunkten och avsluta vid Otterböte. Naturstigen går genom varierad terräng och är delvis krävande. Naturen är likaså varierande och mäktig samt utsikten vacker. Under färdens gång passeras Otterböte bronsåldersboplats, en rekonstruktion av en gammal jungfrudans, Sjöbevakningsstationen, skärvstensrösen, ruinerna av ryska befästningar från första världskriget samt ruinerna av finska befästningar från andra världkriget.  Vandringsleden är bra märkt genom nästan hela leden så länge man förstår att titta runt sig.

Jag har gått naturstigen två gånger och tycker absolut att det är värt ett besök. För mig tog det tre timmar att ta mig genom naturstigen (obs! inga pauser inräknade här) och den sträcka jag gick längs med vägen i och med att stigen börjar och slutar på olika ställen. Därmed blev också vandringen längre än sju kilometer. Ta med ordentligt med vatten och lite mellanmål, för det lär behövas!

Vyer längs med vandringsleden


Bageriet
I Karlby finns ett bageri med café, Birka Skärgårdsbröd. Här bakas det åländska svartbrödet och ålandslimpan, två souvenirer att ta hem åt sig själv eller till familj och bekanta. Svartbrödet har jag ännu inte hunnit smaka, men ålandslimpan är i alla fall god. Cafésidan är mysigt och modernt inredd och som gäst känner man sig välkommen när man kommer dit. Oberoende om man är sugen på sött eller salt hittar man säkerligen något som faller en i smaken. Personalen är trevlig och välkomnande.Kökar Lanthandel
I Karlby hittar ni också Kökar Lanthandel, en liten bybutik med ett bassortiment av dagligvaror. Här möter ni mig och mina kollegor och jag är för jävig att säga hur trevligt och professionellt vi bemöter våra kunder, men vi gör vårt bästa för att kunderna ska känna sig välkomna. I hyllorna finner ni en hel del åländska produkter, men även sådant som man kan känna igen från matbutikerna på fastlandet. Här hittas bröd från både det lokala bageriet och Ålandsbagarn, mjölkprodukter från ÅCA (Ålandsmejeriet), kött och chark från Dahlmans, grönsaker från ÅTH, öl från Stallhagen och olika äppelbaserade produkter från det lokala företaget Peders Aplagård bland mycket annat. Har ni vägarna förbi, så kom gärna in och säg hej!

Kökar Lanthandel sett från Skolbron

Här avslutar jag detta inlägg, fortsättningen på guiden kommer upp så småningom.

- Matilda

Dessa källor har jag använt för informationssökning i detta inlägg:
sandvik.ax, brudhall.com, havspaviljongen.ax, kokar.ax, skargardsbrod.ax

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti