sunnuntai 24. toukokuuta 2015

ESC-veckan

Det var ett tag sedan sist igen om vi säger så, men det har varit full fart de senaste veckorna med skolarbeten som aldrig verkar ta slut och så en flytt. Nu är det bara några få skolarbeten kvar att göra innan läsåret är till ända och jag kan invänta de sista studiepoängen för i vår. Flytten är också så långt klar att lägenheten i Vasa är tömd och städad samt nycklarna inlämnade till hyresvärden. Bara att ordna upp allt hemma hos mamma och pappa då innan jag drar iväg till Kökar för sommarjobb.

Nåväl nog om det och vidare till det jag faktiskt tänkte skriva om idag, nämligen ESC, som gått av stapeln i veckan i Wien. De flesta kan väl hålla med om att det var många ballader med i årets upplaga, eller hur? Ska jag vara ärlig hade jag önskat lite mer variation i startfältet, men jag hittade ändå låtar till favoriter även detta år. De tänkte jag ta och kommentera här nedan. Nämnas kan ju att de flesta av låtarna hade jag hört innan festen drog igång i tisdags, men inte alla. Bland de låtar jag inte hade hört innan hittade jag en del guldkorn också.

Semifinal 1


Daniel Kajmakoski - Autumn Leaves. Makedoniens bidrag är inte den bästa låten jag hört, men jag gillade ändå något i denna ballad. Något jag inte kan sätta fingret på. Jag tror detta är en låt som växer i mina öron desto fler gånger jag lyssnar på den. Låten gick inte vidare till final.


Loïc Nottet - Rhythm Inside. Belgiens låt hade jag inte hört innan första semifinalen i tisdags och jag blev såld direkt. En av årets komplettaste låtar med en låt man kommer ihåg och en scenshow gjord in i minsta detalj perfekt. En av de solklaraste favoriterna för min del i år. Belgien slutade på en fjärde plats i finalen, vilket landet verkligen var värt.


Nina Sublatti - Warrior. Som de flesta kanske vet var Georgiens låt en av två låtar, som i år gick under namnet Warrior.  Detta är verkligen en låt i min smak, den är stark och har power. Jag gillar sånt! Den slutade på elfte plats i finalen.


Polina Gagarina - A Milloin Voices. Rysslands bidrag var ju verkligen vacker och sådan röst sångerskan har! Vad mer kan jag begära. Det enda som jag kan klaga på är att jag tyckte att Gagarina gick in för mycket i sången speciellt i finalen. Silvermedalj blev det för ryssarna igår ändå.

Semifinal 2


Maraaya - Here for you. Tillsammans med Israels låt stack Slovenien ut i den andra finalen, resten var mest bara blaska. Titta på sångerskans ansiktsuttryck och dansarens luftfiolsspelande, helt magnifikt och så personligt! Dessutom är låten svängig och medryckande. Here for you placerade sig på en fjortonde plats i finalen.


Nadav Guedj - Golden Boy. Israels låt var ju verkligen dansant och har en del österländska rytmer i sig, vilket jag gillar. Därför var denna låt en av mina förhandsfavoriter, men tyvärr var scenframträdandet i andra semifinalen sämre än videon. Tack och lov (säger jag) var framträdandet bättre i finalen än i semifinalen. Att Guedj bara är 16 år är svårt att tro, han verkar äldre och så liknar han min en gammal klasskompis också, kom jag på i torsdags. Låten slutade på en nionde plats i finalen.

Final

Förutom de ovannämnda låtarna tyckte jag att det även fanns flera bra bidrag bland de direktkvalificerade länderna i finalen. Here we go med dem.


Guy Sebastian - Tonight Again. Australien fick vara med i ESC för första gången i år iom 60 års jubileet av musikfesten. Även denna låt är en trall- och dansvänlig låt. Likt till Israels låt vill jag hoppa upp och dansa loss. Dessutom är Guy Sebastian en av Australiens största artister och det märks att han är van att stå på scen och han vet vad han gör. Pluspoäng för det från mig och Europa gav denna kille en femte plats.


Ann Sophie - Black Smoke. Det jag gillar med Tysklands bidrag är sångerskans personliga röst och melodin. Europa var av annan åsikt då låten kom på delad sista plats i finalen tillsammans med Österrike. Båda bidragen fick noll poäng.


The Makemakes - I Am Yours. Värdlandet Österrikes ballad var en av de få ballader jag föll för i år. Den andas 1960- och 1970-tal och är en perfekt låt när man vill komma ner i varv. Den var värd en högre placering än en sista plats i finalen.

Detta var alltså mina favoritlåtar i år, men måste jag välja de absolut favoriterna för i år blir det Belgien och Israel. Jag känner mig dock tvungen att kommentera några låtar till.

Finlands Pertti Kurikan Nimipäivät & Aina mun pitää. Bandet har ju verkligen gett ett ansikte till de utvecklingsstörda och gett dem en röst ute i Europa, vilket jag tycker är bra. Men själva låten är ju mest bara skrik och skräll. Nej, det förvånar mig inte att de inte tog sig till final.

Sveriges Måns Zelmerlöw & Heroes. Vinnarlåten, tjohoo! En av förhandsfavoriterna och slutlig vinnare, visst, men Heroes öppnar sig inte helt för mig. Jag fattar liksom inte poängen. För mig blir denna låt bara en bland alla andra, men en plats på min Spotify-lista förtjänar den trots allt.

Lettlands Aminata & Love Injected. Lettlands bidrag tyckte jag var fruktansvärd till att börja med, men den växer litegrann för varje gång jag hör den. Härligt!

- Matilda

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti