lauantai 15. maaliskuuta 2014

Om kreativitet

Hittade för en tid sedan en intressant artikel om kreativitet, som jag tänkte dela med mig. Den lyder så här:

"Alla kan vara kreativa

Kreativitet är ingen medfödd egenskap, utan en attityd som alla kan lära sig. Det påstår åtminstone Idealist Groups grundare och kreativa direktör Saku Tuominen, vars jobb är att kläcka idéer. Hans stora passion är kreativt tänkande.
      'Kreativiteten är för mystifierad. I grund och botten handlar kreativitet om att vilja göra saker och ting annorlunda och bättre - om fördomsfrihet och vilja att ifrågasätta'.
      Saku Tuominen uppmanar oss alla att välja en kreativ inställning, eftersom den gör tillvaron trevligare. Han anser att livet blir mer spännande om man vågar prova på olika saker, av vilka en del går rätt och andra fel.
      Man får inte betrakta mindre lyckade försök som misslyckanden. Rädslan för att göra bort sig begränsar det kreativa tänkandet. Enligt Saku Tuominen finns de flesta hindren mellan öronen.
      'Våra hjärnor är konstruerade för upprepning. Att handla som man alltid har handlat känns bekvämt och tryggt, medan nytänkande kräver mod och en mental insats. Kreativa människor klarar av att leva med en viss osäkerhet.'

Fem steg mot en kreativ vardag

1. Gör saker och ting annorlunda och bättre. Välj något som bekymrar dig och fundera på hur du kan göra eller lösa det enklare, vettigare och trevligare.

2. Gör kreativiteten till en livsstil. Berätta för dina vänner att du vill förgylla livet genom att prova på nya saker. Genom att prata om de nya greppen lär du dig tro på dem och handla därefter.

3. Var inte rädd för att misslyckas. Vissa saker fungerar, andra gör det inte. Man kan inte veta vad som fungerar utan att prova. Friskt vågat är hälften vunnet.

4. Lär dig skratta åt dig själv. Skäms inte över misslyckade försök utan var stolt över dem. Säg till dig själv och andra: "Jag provade, men det fungerade inte alls!" Det är inte så himla allvarligt.

5. Ifrågasätt erbjudna sanningar. Ställ frågan "tänk om det inte alls är så?" innan du bildar dig en åsikt. Var nyfiken, öppen och intresserad av också udda tankar och förslag."

Källa: Samarbete 02/2013 s.10 (nätversion: http://www.digipaper.fi/samarbete/106624/ sidan 10.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti