maanantai 6. tammikuuta 2014

Tankar inför 2014

Det nya året 2014 har kommit igång på allvar nu och imorgon börjar skolan och vardagen igen. På nyårsaftonen gjorde jag en sammanfattning över det gångna året 2013 och nu ska jag dela med mig av mina funderingar inför året 2014. Jag har inte avgett några nyårslöften, för de håller aldrig (jag kommer inte ens ihåg vad jag gav ifjol, men något var det). Istället har jag lagt upp olika motton jag ska försöka leva efter. Det kan ju hända att nyårslöften just är motton man lovat att följa året som kommer, utan att jag fattat det tidigare. Här är en de flesta av mina funderingar.

Negativt/Positivt. Ibland kommer jag på mig själv att jag blivit bra på att tänka i negativa banor; tänker negativa saker om ett som annat, oroar mig för minsta lilla sak och blåser upp det till skyarna helt i onödan. Jag har helt enkelt börjat tänka mer i negativa banor och låtit det fortgå istället för att bryta det och börja tänka positivt. Nu har ska jag i alla fall börja tänka mera positivt och börja fokusera mera på det positiva än det negativa.

Träning. Visst har jag börjat träna mera sedan jag flyttade hemifrån, men hittills har det mest varit att jag provat på olika gympapass och träningsformer för att hitta det som passar mig bäst och som jag tycker om. Det har inte heller blivit riktigt rutin med träningspassen, en vecka har jag varit och tränat till exempel tre gånger för att följande vecka bara cykla till skolan två dagar av fem. Nu har jag hittat de pass jag gillar och som passar mig och därför ska jag under året 2014 få rutin i min träning och få det att bli en naturlig och rolig del av min vardag. Jag ska hitta en ny träningsglädje!

Hälsa. Följande steg går literann in i de två tidigare, men väljer att ändå ta upp det som en egen punkt. Jag ska alltså ta bättre hand om min hälsa, både fysiskt och psykiskt. Äta hälsosammare och tänka på vad jag äter noggrannare än tidigare, åtminstone i början. Träna ordentligt. Tankebanorna får inte bli för ensidiga. Och så ska jag skapa rutiner. Rutiner jag tappat bort och rutiner jag kanske aldrig haft förut. Allt för att jag ska må bättre och sova bättre. Hade en period här innan jul som jag sov sämre. Jag hade svårt att somna på kvällarna, vilket resulterade i att jag vakade halva natten och hade sedan svårt att komma upp på morgonen. Det ska jag slå hål på. Våga prata om mina bekymmer och funderingar är också en sak jag ska ta fasta på. Jag går oftast runt för mig själv med mina funderingar utan att alltid berätta dem för någon, i längden är det inte så lyckat. Jag kanske ska försöka prata mera om mina funderingar och bekymmer.

Avklara projekt. Här har jag ett stort område att bita i. Jag ska nämligen försöka avklara så många gamla projekt som möjligt under det kommande året. Det handlar om allt från att sticka och sy till att lägga foton i fotoalbum och renskriva texter på datorn. Det handlar helt enkelt om praktiska projekt.

Planera projekt. Jag har här småningom tänkt sammanställa en egen portfolio med alster jag gjort, så den borde jag planera när jag har tid. Det kommer att bli en lång process.

Våga chansa. Ända sedan barnsben har jag varit en inåtvänd människa och helst tytt mig till det invanda och trygga. Brist på självförtroende kan man också kanske kalla det. Sedan jag flyttade hemifrån har jag mer och mer vågat utsätta mig för nya situationer, som jag inte vet hur de ska sluta, och jag har insett att det inte är så farligt att utsätta sig för nya situationer. Jag lever ju fortfarande och om inte annat har jag kommit genom upplevelserna med lite nyvunnet självförtroende. Därför ska jag försöka ta tag i möjligheter och chanser som kommer i min väg under årets lopp samt utmana mig själv med oväntade saker. Äventyrslust och sunt bondförnuft kan inte bli en dålig kombination.

Att hitta nytt fokus är också en sak jag hoppas hitta. Det kommer att behövas av flera olika skäl, de flesta är ju uppräknade här ovanför. Ofta har jag drabbats av en viss ångest när ett nytt år står inför dörren och gör sig påmind, men i år är det helt annorlunda, jag känner glädje och tillförsikt. Jag tror att detta kommer att bli ett bra år. Jag ska göra det till ett bra år.

Jag ville dela med mig detta för att få det offentligt, för då har jag ingen orsak att backa ur det längre. Det ger mig bättre motivation att genomföra mina planer och så kan jag om ett år backa tillbaka och se vad jag skrivit och se om jag hållit det jag lovat mig själv, för det ovannämnda har jag lovat bara mig själv, ingen annan. Välkomna att följa med på min resa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti